Nova Godina koja nije promenila sve

Decembar se smatra jednim od najveselijih meseca u svetu, zato što je pun poklona i darivanja, porodičnih trenutaka, lampica, ukrasa i entuzijazma da će doći još jedna nova godina koja će promeniti ono čime nismo zadovoljni. Vrlo često se u ovom mesecu sumiraju ovogodišnji uspesi, ciljevi i rezultati i sastavlja lista onoga što nismo ostvarili, kako bismo na tome radili sledeće godine.

Puni entuzijazma, često prenatrpamo tu listu novih ciljeva stvarima za koje i nismo sigurni da li su nam zaista potrebne. Dodajemo i naše ciljeve i ciljeve naših roditelja, partnera, prijatelja i zapisujemo kako ćemo ostvariti ono što se od nas očekuje. Ali, šta ako Nova godina ipak ne promeni sve?

Vrlo često ulazimo u novu godinu i obećavamo i sebi i drugima da ćemo ostvariti neke radikalne promene, da ćemo realizovati neke nove ciljeve i pravimo predugačke liste želja koje najčešće zaboravimo negde do marta meseca. Nakon toga uđemo u svakodnevnu rutinu i zaboravimo da radimo na bitnim stvarima koje smo zapisali. I tako prenosimo ciljeve iz godine u godinu, nadajući se da će doći Deda Mraz i Nova godina koja će promeniti sve. Nema ničeg lošeg u zapisivanju novogodišnjih ciljeva i u donošenju odluka da ćemo nešto od nove godine promeniti, ali da ne bismo ostali na tome, potrebno je preuzeti neke akcione korake koji će nas održavati na tom putu našeg uspeha tokom cele godine.

Pre svega, potrebno je da budemo potpuno iskreni prema sebi i da zapišemo samo one ciljeve koje lično mi želimo da ostvarimo. Samo mi, a ne ono što naše okruženje očekuje od nas. Nakon toga je bitno da pratimo sledeće akcione korake kako bismo svoje ciljeve ovog puta zaista realizovali.

1. Treba da zapitamo sebe šta je ono što zaista želimo? Koje su naše potrebe i ciljevi i gde vidimo sebe za jednu, tri ili pet godina?

2. Nakon toga treba što detaljnije da zapišemo svoje ciljeve u svim ključnim životnim oblastima (posao, ljubav, zdravlje, finansije…) i i da napravimo akcione korake na dnevnom nivou koje ćemo uraditi tokom cele godine kako bi cilj bio realizovan. Vrlo je važno da svakom cilju damo vremenski okvir u kome ćemo raditi na njemu i da mu se zaista posvetimo.

3. Da ne bismo sa ciljevima završili u martu mesecu kada prođe prvi talas entuzijazma i motivacije, treba se okružiti ljudima koji će podržavati naše snove i biti nam podrška kada stanemo. Kada zapišemo ciljeve tu se magija ne završava, nego počinje. Magija upornosti, rada i doslednosti da se cilj ostvari.

4. Ukoliko plan A ne uspe, važno je da se informišemo i pronađemo neki drugi način za ostvarenje cilja, ali nikako ne smemo odustati. U ovakvim situacijama dobro je znati da plan A nije jedini , ipak imamo još 29 slova azbuke. 

5. Kako sledeća godina ne bi bila još jedna u nizu od onih koja nije promenila sve, najvažnije je da verujemo u ono što radimo, da usmerimo svu svoju energiju na ostvarenje svojih snova i da pohvalimo sebe za sve naše male pobede, jer će nas one jednog dana dovesti do cilja.

6. Na kraju, bilo bi super da prestanemo da verujemo da će doći neko drugi ko će promeniti naš život. Umesto toga treba da preuzmemo odgovornost za svoj život i da shvatimo da na taj način sebi dajemo moć da kreiramo život po svom kroju.

Pre nego što krenemo da pišemo o stvarima koje još uvek nemamo i koje želimo u budućnosti, vrlo je važno da zapišemo i sve dobre stvari koje smo već uradili, da budemo zahvalni za sve što trenutno imamo. Bilo bi dobro da prigrlimo sve svoje greške i da se setimo da je svako naše iskustvo najmudriji životni učitelj. Vrlo jej važno upamtiti da je život ono što nam se događa između novogodišnjih odluka i fokusirati se na sadašnji trenutak tako što ćemo jednostavno uživati u svemu što nam dolazi. 

Kada čarobni mesec decembar i Novu godinu, svojim izborima i odlukama ponesemo u svakom novom danu, shvatićemo da se novogodišnje odluke dešavaju svakodnevno i da smo mi, ti mali čarobnjaci koji menjaju sve.

Comments are closed.